Ieper is een kleine stad (ongeveer 35 duizend inwoners) gelegen in het zuidwesten van de provincie West-Vlaanderen. Het Ieper dat u tegenwoordig aantreft is grotendeels een herbouwde stad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is Ieper vrijwel geheel verwoest. In de jaren twintig van de vorige eeuw is de stad met grotendeels Duits geld herbouwd. De meeste gebouwen en pleinen zijn grotendeels teruggebracht in de vooroorlogse staat. Sommige gebouwen zijn vervangen door andere gebouwen, zoals bijvoorbeeld het Gerechtshof aan de Grote Markt. Deze vervangt het vroegere Onze-Lieve-Vrouwgasthuis. Ook de Menenpoort aan de oostelijke kant van het centrum is nieuw. Hier heeft altijd een andere versie van een poort gestaan. De nieuwe Menenpoort is een indrukwekkend monument dat opgericht is ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog die niet meer teruggevonden zijn of die niet meer te identificeren waren. De namen van de ruim 54 duizend soldaten staan vermeld op stenen panelen. Iedere avond wordt bij de Menenpoort de Last Post gespeeld op de trompet als eerbetoon aan de gesneuvelden. Dit gebeurt om 20 uur 's avonds. Hier komt altijd vrij veel publiek op af.
De Eerste Wereldoorlog
Ieper wordt gezien als het middelpunt van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Ieper en de omgeving (o.a. Diksmuide en Nieuwpoort) zijn vier jaar het toneel geweest van een mensenlevens verslindende oorlog. Toen het Duitse leger door België trok zijn ze bij Ieper gestrand. De Britten hebben hier een zwaar verdedigingsfront opgesteld om de opmars van Duitsland te stoppen. Dit resulteerde op 21 oktober 1914 in de Eerste Slag om Ieper. De Britten en Fransen hielden stand tegen de Duitsers, die ruim een maand later het offensief staakten. Sindsdien is er rondom Ieper continu gevochten om kleine stukjes land, waarbij de twee partijen afwisselend successen behaalden. De oorlog werd vooral een loopgravenoorlog, waarbij beide kampen soms tot zeer dicht bij elkaar zaten. Saillant detail is het feit dat rond Kerstmis 1914 en Kerstmis 1915 er kerstbestanden waren. De vijanden vierden dan gezamenlijk Kerstmis en wisselden zelfs cadeaus uit. Na afloop van zo'n bestand vochten ze weer met elkaar op leven en dood.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn er nog drie slagen om Ieper geweest. De laatste slag, de Vierde Slag om Ieper, vond plaats in maart 1918. Na deze slag was Ieper vrijwel geheel verwoest. Pas maanden later trokken de Duitsers zich terug. Op 11 november 1918 om 11 uur 's morgens was de oorlog officieel afgelopen. Na de oorlog heeft het eventjes geduurd voordat er aan de wederopbouw begonnen werd. De Britten wilden eigenlijk Ieper zo laten zoals het was, als een gedenkteken aan de oorlog en de vele slachtoffers die tijdens de oorlog gevallen zijn. Uiteindelijk is men toch begonnen met de wederopbouw van de stad, waarbij men geprobeerd heeft zoveel mogelijk de vooroorlogse situatie terug te brengen in Ieper. Een groot deel van het herstel is gefinancierd met geld van de Duitsers.
De Britten herdenken elk jaar in november de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog, the Great War. Ze noemen het Remembrance Day of Poppy Day. De herdenking is tevens voor alle gevallenen in andere gewapende conflicten. Symbool van de herdenking is de klaproos. Koningin Elizabeth, die op 10 november 2013 bij de herdenking aanwezig was, droeg ook klaprozen. Ze had een collage van zeven klaprozen op de revers.
Het is meer dan honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon; in 2014 was het precies een eeuw geleden. Symbool van de herdenking is de klaproos geworden, naar een gedicht dat John McCrae destijds schreef.
Bezienswaardigheden Ieper
In Flanders Fields Museum
Dit oorlogsmuseum is gevestigd in één van de mooiste gebouwen van Ieper, namelijk in de Lakenhallen. Onlangs heeft het museum nog een vernieuwing ondergaan en heeft daarmee maar liefst 50% van zijn capaciteit vergroot. Met name de Eerste Wereldoorlog staat centraal in het Flanders Field Museum. Middels audiovisuele verhalen, foto’s voorwerpen en dagboeken kom je veel te weten of deze zware tijd uit de geschiedenis. Er is geprobeerd om de onderwerpen vanuit verschillende inzichten te belichten.
Menenpoort
Deze reusachtige poort is een herdenkingsmonument voor de vermiste Britse soldaten die er tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Al hun ruim vierenvijftigduizend namen staan onder en naast elkaar op de panelen beschreven. Bizar is te weten dat deze niet gevonden of geïdentificeerde soldaten nog altijd her en der onder de zoden van Ieper verspreid liggen. Sommige op begraafplaatsen maar sommige ook ergens in de velden. Doordat er tijdens graafwerkzaamheden er wel eens iemand gevonden wordt die nog te identificeren is, wordt er nog wel eens een naam verwijderd van de Menenpoort.
Iedere avond wordt bij de Menenpoort The Last Post gespeeld op de trompet als eerbetoon aan de gesneuvelden. Dit gebeurt om 20 uur 's avonds. Hier komt altijd vrij veel publiek op af.
Grote Markt
Op de Grote Markt van Ieper staan imposante bouwwerken zoals de Lakenhalle, het Belfort, het Gerechtsgebouw en de Kasselrij. Samen vormen zij het centrum van de stad. In tegenstelling tot andere grote markten van steden, zijn er hier niet heel veel terrassen te vinden. Wel zijn er rondom verschillende restaurants gevestigd waar je heerlijk kunt eten en een aantal cafe’s De helft is nog altijd bestemd om te parkeren. Alleen op zaterdag is de gehele markt het toneel voor de wekelijkse markt met uiteenlopende handelswaar.
Lakenhalle
Dit in gotische stijl opgetrokken gebouw werd oorspronkelijk tussen de dertiende en veertiende eeuw gebouwd. Helaas heeft deze de verschrikkelijke gevechten om Ieper niet geheel overleefd. Desondanks is men er in geslaagd om het zeer goed te restaureren. En sinds 1967 straalt het gebouw weer zijn grandeur uit. Waar men er vroeger vooral handelde in lakens, is het nu te bezoeken als museum. Het museum ‘In Flanders Field’ is in het gebouw gevestigd. De belfort toren met zijn zeventig meter hoogte zorgt regelmatig voor een mooie serenade van het Ieperse Tuindaglied.
St. Maartenskerk
Aan het Vandenpeerboomplein en het Sint Maartenplein staat de voormalige kathedraal van Ieper. Rond het jaar 1254 begon met met de bouw om vervolgens twee eeuwen later te voltooien. Omstreeks het jaar 1800 werd de kathedraal gedegradeerd tot kerk. Ook hier hebben de verschillende gevechten om Ieper en de Eerste Wereldoorlog hun sporen nagelaten. Gelukkig is veel hiervan hersteld en heropgebouwd. Er zijn een aantal indrukwekkende religieuze kunstwerken te bewonderen en een fraai beeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Thuyne.
Stedelijk Onderwijsmuseum
Net zoals zo veel steden tegenwoordig, wordt ook in Ieper een kerk gebruikt voor een andere invulling dan godsdienstig. In de Sint-Niklaaskerk is tegenwoordig het Stedelijk Onderwijsmuseum gehuisvest. Het museum geeft een duidelijk beeld van hoe het onderwijs in Vlaanderen zich heeft ontwikkeld vanaf de middeleeuwen. Er zijn zelfs reconstructies van klaslokalen te bewonderen uit de 18de, 19de en 20ste eeuw. Vooral voor kinderen is het grappig om te zien met welke simpele materialen er vroeger moest worden gewerkt.
Stedelijk Museum
Aan de Janseniusstraat te Ieper is het Stedelijk Museum te vinden. Met een wandeling langs diverse schilderijen, archeologische vondsten, kaarten, meubilair en zilverwerk krijg je een goed beeld van de roemrijke geschiedenis van de stad Ieper. Het praalstuk van het museum is te vinden in de collectie van de Ieperse kunstenares Louise De Hem. Het pand waarin het Stedelijk Museum is gevestigd is ook benoemenswaardig. Dit St.Jansgodhuis was namelijk omstreeks 1270 een plaats waar men een stichting oprichtte voor de armenzorg.
Vismarkt
De nostalgische verkoopkramen voor vis zijn te vinden aan de Vismarkt. Zowel de kramen als het plein zijn niet groot maar wel mooi. Aan de naastgelegen Boterstraat is zelfs een toegangspoort naar deze oude markt gecreëerd die dateert uit het jaar 1714. Al verschillende keren is het gerestaureerd, maar het beeld van Neptunus is altijd gebleven. De kramen werden omstreeks 1923 vervaardigd. Het naast gelegen kleine speelgoedachtige tolhuisje uit 1899 was destijds de plaats voor het betalen van de aangekochte vis.
Heuvel 60 of Hill 60
Tijdens het graven voor de aanleg van de spoorwegbedding is er net buiten Ieper bij Zilbeke een zestig meter hoge heuvel ontstaan die vandaag bekend staat als Heuvel 60. In de ondergrondse gangen zijn verschillende gevechten tijdens oorlogen uitgevochten. Tijdens deze gevechten zijn er ook veel soldaten gestorven die door ontploffingen om het leven kwamen. Een aantal hiervan liggen nog altijd diep onder de grond in het gebied van Heuvel 60. Het wordt daarom ook wel begraafplaats zonder grafstenen genoemd. De bunker op het terrein werd door de Duitsers gebouwd en is later door de Engelsen verbouwd. De heuvel is tijdens de oorlog voor een lange tijd zeer populair geweest. Hiervandaan was immers de wijde omgeving goed te zien. Door de jaren heen zijn er heel veel bomen op gegroeid.
Maak jouw eigen website met JouwWeb