Middelburg
Vergroten klik op de foto's
Middelburg is de hoofdstad van Zeeland en een populaire vakantiebestemming. Middelburg is van oudsher een rijke stad die met name in de zestiende en zeventiende eeuw erg floreerde. De erfenis hiervan is nog steeds goed merkbaar in de stad. Zo kom je overal prachtige oude panden tegen die nog steeds de sfeer van de gouden eeuw uitstralen. Daarnaast is Middelburg de perfecte uitvalsbasis om de andere delen van Walcheren en Zeeland te verkennen. Je bent vanuit Middelburg namelijk zo bij de Westerscheldekering of bij het prachtige dorpje Veere.
Stadhuis van Middelburg
Het stadhuis van Middelburg is een imponerend gebouw op de markt van de stad. De bouw startte aan het einde van de vijftiende eeuw en zou ongeveer 50 jaar in beslag nemen. Het stadhuis is in de gotische stijl gebouwd. Op de façade zijn vijfentwintig beelden aangebracht van Zeeuwse graven en gravinnen. De luiken van het gebouw vallen erg op door hun rood witte beschildering. Het stadhuis van Middelburg is een geliefd gebouw bij fotografen. Als je op een zonnige dag in de buurt van het stadhuis bent dan komt je minimaal drie of vier mensen tegen die het gebouw staan te fotograferen. De binnenzijde van het stadhuis kan onder begeleiding van een gids bezocht worden.
Abdij van Middelburg
De abdij van Middelburg is een voormalige abdij in het centrum van Middelburg. De oudste delen van de abdij zijn in de elfde eeuw gebouwd. Het waren norbertijnen uit Vlaanderen die zich in Middelburg vestigden en hier de abdij van Middelburg stichten. De monniken werden gedwongen om aan het einde van de zestiende eeuw de abdij te verlaten. Sinds deze periode is het gebouw voor andere doeleinden gebruikt. Zo heeft bijvoorbeeld het kadaster en het Zeeuws archief in de voormalige abdij gezeten. Tegenwoordig is in een groot deel van de abdij het Zeeuws museum gevestigd. De Nieuwe kerk, de Koorkerk en de Abdijtoren ook wel bekend als de Lange Jan zijn onderdeel van het abdijcomplex.
Lange Jan
De Lange Jan is de abdijtoren van de vroegere abdij van Middelburg. De Lange jan staat tussen de Nieuwe kerk en de Koorkerk in. Het is één van de populairste attracties van de stad. De toren kan namelijk beklommen worden meer dan tweehonderd treden nemen je mee naar een plateau halverwege de toren vanwaar je met helder weer een prachtig uitzicht hebt over de stad grote delen van Walcheren, andere Zeeuwse eilanden en de Zeeuwse wateren. De lange jan is zo goed als dagelijks geopend en kan tegen een klein bedrag beklommen worden.
Jachthaven van Middelburg
De jachthaven van Middelburg is niet eens zo heel bijzonder maar de historie van de haven is dat wel. Door de haven van Middelburg die te bevaren was via de Sloe groeide Middelburg uit tot één van de belangrijkste handelssteden van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zoals de VOC als de WIC hadden een kantoor in Middelburg. Later groeide de stad uit tot één van de belangrijkste steden in slavenhandel. Een monument op de balans herinnert hier nog aan. Aan de haven van Middelburg is nog steeds veel van de rijkdom uit de zeventiende en zestiende eeuw terg te vinden. Aan de Rouaanse kaai en langs het Prins Hendrikdok en de Dam staan nog schitterende oude herenhuizen uit deze periode.
Kuiperspoort
De Kuiperspoort in Middelburg is nog een klein stukje perfect bewaard gebleven historie in het centrum van de stad. De kuiperspoort vind je tussen de Dam en de Rouaanse kaai. Het is een nauw straatje met kasseien op de grond. De historische panden staan hier bijzonder dicht op elkaar waardoor de kuiperspoort alleen geschikt is om doorheen te wandelen. Het poortgebouw stamt uit de tweede helft van de zestiende eeuw. Dit gebouw werd in de eerste helft van de zeventiende eeuw gekocht door het kuipersgilde. Hieraan heeft de kuiperspoort zijn naam te danken.
Klovenierdoelen
De kloveniersdoelen in Middelburg werden oorspronkelijk gebouwd als schietbaan voor de schutters met bus. Het is een prachtig pand met een schitterende typische Vlaamse gevel. Nadat de schutters uit het gebouw vertrokken waren heeft het pand meerdere functies gehad. Tegenwoordig is er een grand-café en een bioscoop in het pand gevestigd. In de bioscoop waar ongeveer plaats is voor honderd mensen worden voornamelijk arthouse films getoond.
Vismarkt
De vismarkt is een gezellig klein pleintje in het centrum van Middelburg. Op de markt werden vroeger de vissen verhandeld maar tegenwoordig zijn er regelmatig boekenmarkten, rommelmarkten en kunst en ambachtmarkten gehouden. In de zomermaanden kun je op dit plein heerlijk zitten op het terras van Sint John en genieten van hun beroemde yoghurtijs of een overheerlijke tosti eten.
Oostkerk
De Oostkerk van Middelburg opende in 1667 voor het eerst zijn deuren. Het bijzondere van deze kerk naast zijn vorm is het feit dat de Oostkerk specifiek gebouwd is voor protestantse erediensten. Als je dit feit kent zou je een hele sobere kerk verwachten. Dit is echter niet zo de kerk is rijkelijk versierd met guirlandes en beeldhouwwerken. Er zijn in de kerk beeldhouwwerken van vruchten, vogels en bloemen te bewonderen. De kerk is sinds de bouw altijd in gebruik geweest er is echter sprake dat de kerk zijn deuren zal sluiten.
Hotel de Sprenck aan Seissingel. De geschiedenis van de villa is wel mooi. In 1904 gaf de heer Boogaert opdracht tot de bouw. Tot 1939 was het een woonhuis, in de oorlog zat onder meer de provinciale griffie in het pand, en aan het eind van de oorlog de quakers van de Friends Relief Service. Daarna vele jaren de dienst Volkshuisvesting, die in de jaren 80 stof deed opwaaien met verbouwplannen, en vanaf 2006 Stichting Arduin. Gemetselde brug met inritpalen en toegangshek tot het erf van villa De Sprenck, gebouwd in 1904/05, in vormgeving aansluitend bij de architectuur met Jugendstilinvloed van de villa. Omschrijving: Brug met opengewerkte metselwerk balustraden (gedeeltelijk in gele en gedeeltelijk in roodbruine, mogelijk recentere baksteen). De balustradenzijn afgedekt door natuurstenen dekplaten en sluiten aan op natuursteneninritpalen welke worden bekroond door verlichtingsarmaturen en waaraan een dubbel smeedijzeren hekwerk is bevestigd. De verlichtingsarmaturen zijn uitgevoerd in sierlijk uitgewerkt smeedijzer en voorzien van gebogen ijzeren lampekappen. De kolommen c.q. inritpalen zijn voorzien van opschrift "DE" respectievelijk "SPRENCK". Waardering: Object van architectuurhistorische waarde wegens architectonische kwaliteiten en bijzondere vormgeving en van ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel
Stadhuis van Middelburg
Stadhuis van Middelburg
Stadhuis van Middelburg
Stadhuis van Middelburg
Vlissingen
Vlissingen is de boulevard en de boulevard is Vlissingen. De havenstad aan de Westerschelde heeft de langste zeeboulevard van Nederland, waar je de voorbijvarende schepen bijna kunt aanraken. De eerste vermelding van Vlissingen dateert uit 1235, toen was het niet meer dan een gehucht. In 1315 kreeg Vlissingen stadsrechten en rond die tijd werd ook de Sint-Jacobskerk gebouwd. Door de handel met Frankrijk, Engeland en de Oostzeelanden, maakte Vlissingen een bloeiperiode door. Onder de Spanjaarden werden nieuwe verdedigingswerken rondom de stad gebouwd. Tussen 1548 en 1552 is het Keizersbolwerk gebouwd. Het is nu nog steeds zichtbaar naast de huidige Koopmanshaven. Bovenop het Keizersbolwerk staat het standbeeld van zeeheld Michiel de Ruyter. In de 17e eeuw beleefde ook Vlissingen een Gouden Eeuw. Door de oprichting van de VOC en WIC floreerde de handel. De Admiraliteit van Zeeland was gevestigd in Middelburg. In deze tijd kreeg zeeheld Michiel de Ruyter ook zijn naamsbekendheid. Hij werkte zich op tot opperbevelhebber van Nederlandse vloot en won vele zeeslagen. Hij was ook de stichter van het korps Mariniers. Napoleon bouwde Vlissingen uit tot vestingstad. Uit die tijd dateren onder meer de West- en Oostbeer en de kazematten. De kazematten zijn onderdeel van het Keizersbolwerk. Een kazemat is een militair bouwwerk dat gebruikt werd voor verdedigingsdoeleinden tegen vijandelijk vuur.
Michiel de Ruyter (bijgenaamd Bestevaêr, ofwel grootvader) is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste admiraal van zijn tijd. De Ruyter was afwisselend in dienst van de staat en van reders, en was zelfs een tijdlang als zelfstandig ondernemer actief in de walvisvaart.
Woonhuis van Michiel de Ruyter zijn eerste werkgever, de evenzo bekende koopman en reder Cornelis Lampsins, baron van Tobago.
Maak jouw eigen website met JouwWeb