Foto's Luik
Gaufre de Liège
De stad kan niet worden verlaten zonder de Luikse wafel te hebben geproefd. Deze wafel kenmerkt zich door zwaarder te zijn dan alle andere wafels. Dit komt door de suikerkristallen die er in verwerkt worden. Ook de ovale vorm kenmerkt de Luikse wafel. Het zal u ook niet verwonderen deze overal in de stad te kunnen vinden. Er wordt ook wel gezegd dat iedere bomma (oma/grootmoeder) in Luik haar eigen wafel-recept heeft.
De Grand Curtis
Dit museum in het historische hart van de Vurige Stede in Luik biedt kunst en geschiedenis van zo’n 7000 jaar geleden. Dit in maart 2009 geopende museum heeft ook een indrukwekkende tuinen met daarin de cafetaria. Verschillende thema’s komen aan bod voor een reis in de geschiedenis. Zo zijn er archeologische collecties, collectie van het Glasmuseum, collectie wapens en de XIXe eeuw in Luik.
Bueren trap
Wie een mooi en bijzonder uitzicht wil hebben over de stad Luik moet even klimmen. Als je bovenaan de Bueren trap staat, na 373 treden, krijg je het mooie uitzicht kado. Gelukkig zijn er tijdens deze klim zo nu en dan bankjes te vinden om op krachten te komen. Deze trap is te vinden aan de rand van het centrum.
Sint-Pauluskathedraal
Dit is de hoofdkerk van het bisdom Luik en dat is terug te zien aan zijn omvang. Het herbergt ook een bijzondere schatkamer met beroemde relieken van de Heilige Lambertus en Karel de Stoute.
Place Saint Lambert
Dit kloppend hart van Luik heeft belangrijke archeologische vondsten. Dit Archeoforum heeft delen van een oude kathedraal en o.a. muren van een Romeins huis en ook veel voorwerpen en botten die grotendeels in tact zijn gebleven. In totaal heeft deze archeoforum een totale afmeting van 3725 m2. De gehele geschiedenis van Luik is hier dan ook terug te vinden en is zeker een bezoekje waard
Zondagsmarkt La Batte
Wil je het echte Luik proeven, dan moet je een bezoek brengen aan deze markt. Hij is elke zondag van ‘s morgens acht uur tot ‘s middags een uurtje of twee aan de kades van de Maas. Werkelijk alles komt aan bod op deze indrukwekkende en gezellige markt met zo’n 500 kraampjes. Zo vind je er exotische vissen, kleding, fantasiejuwelen, wijn, kaas, boeken, platen en ontdekkingen van kleine uitvinders. Natuurlijk ontbreken de gezellige terrasjes ook hier niet.
Boottochten
De Maas is onlosmakelijk verbonden aan de stad Luik. Was het vroeger voornamelijk een belangrijke transportroute, nu is het belangrijk voor de toeristen. Met een tocht aan boord van de Sarcelle IV bezoekt u o.a. het historische hart, de Kathedraal en omliggende wijk, Outremeuse-Simenon en Le Sentier des Coteaux. (adres: Quai van Beneden).
Heuvels van Citadel
In dit groene hart van Luik komen mens en natuur dichter tot elkaar. Dit ware paradijs is een lust voor het oog, maar bovenal een heerlijk rustpunt in deze grote studentenstad.
Wandelen
Deze stad vol kronkelstraatjes en steegjes is prima te noemen als wandelstad. Veel oude gebouwen zijn er te zien, parken te bezoeken en nostalgische huisjes te bewonderen. Voor een leuke impressie en tips verwijs ik je graag naar een website gevuld door inwoners van de stad Luik. Wie beter weten wat je vooral moet zien en doen...
Place du Marché
Nachtelijk vertier en (warme) terrassen zijn te vinden op dit marktplein. Het bruist van gezelligheid. De markt is omringt met statige barokke huizen uit de 16de eeuw. Aan Rue Saint-Gillis is dé biertempel van Luik te vinden Café Le Vaudrée II. Op de kaart staat o.a. meloenbier. Hier op dit plein is in de winter de bekende Luikse kerstmarkt.
Geschiedenis
Lange tijd werd aangenomen dat Luik pas in de 7e of 8e eeuw gesticht werd door de bisschoppen van Maastricht, maar de opgraving van een omvangrijke Romeinse villa op de place Saint-Lambert in het centrum van de stad, heeft aangetoond dat Luik al eerder een plaats van betekenis was. Wellicht was deze villa in 706 de verblijfplaats van bisschop Lambertus, toen deze te Luik vermoord werd. Hier verrees in elk geval de latere Sint-Lambertuskathedraal en het naastgelegen Paleis van de Prins-bisschoppen. Door de moord op Lambertus en het bedevaarttoerisme als gevolg daarvan, ontwikkelde Luik zich snel tot het nieuwe centrum van het bisdom.
Wapenschilden Luikse bisschoppen
De eerste bloeiperiode van de stad begon eind 10e eeuw onder bisschop Notger. Tijdens zijn bewind en dat van zijn opvolgers Balderik, Waso en Dietwin, werd de Luikse kathedraal herbouwd en werden zeven nieuwe kapittelkerken gesticht. Door de bloei van de Luikse kapittelscholen stond de stad bekend als het "Athene van het Noorden". In de 12e eeuw kwam de Maaslandse kunst tot bloei. Luikse edelsmeedkunst, beeldhouwkunst en geïllumineerde handschriften uit die periode, zoals het doopvont van Reinier van Hoei in de Sint-Bartolomeüskerk, de Vierge de Dom Rupert, het reliekentriptiek van Sainte-Croix en het evangelarium van Arenberg (alle in het Grand Curtius), behoren tot de topwerken van de renaissance van de twaalfde eeuw. Vele eeuwen lang, tot 1795, werd Luik geregeerd door de Luikse bisschoppen, vanaf 972 prins-bisschoppen genoemd. Het wereldlijk gebied van het prinsbisdom Luik strekte zich uit over het grootste deel van de huidige provincie Luik en de zuidelijke helft van de huidige provincie Namen. Bovendien verwierven de bisschoppen van Luik in 1366 ook het graafschap Loon, dat grotendeels samenvalt met de huidige Belgische provincie Limburg. De hoofdstad Luik was verreweg de grootste van de 23 Goede Steden (Bonnes-Villes) van het prinsdom. De geschiedenis van Luik wordt gekenmerkt door talloze conflicten tussen het prinsbisdom en de buurlanden (zie o.a. Luiks-Brabantse oorlogen), maar ook tussen de burgers van de stad, de bisschoppen en de adellijke families (zie o.a. de Awans- en Warouxoorlog). Daarbij moesten de prins-bisschoppen diverse malen hun toevlucht nemen in het naburige Maastricht. De stad kreeg in de 11e eeuw stadsmuren om zich te beschermen en boven op een heuvel verrees een dwangburcht, die in de loop der eeuwen verschillende keren herbouwd is (zie: Citadel van Luik). In 1142 verwoestte een grote brand een aanzienlijk deel van de stad. Toen de hertogen van Bourgondië – later de Habsburgse koningen van Spanje – allengs de hele Nederlanden onder hun gezag verenigden, bleef het prinsbisdom Luik als onafhankelijke staat daarbuiten, hoewel de Bourgondiërs er wel voor zorgden dat er geen vijandig gezinde prins-bisschoppen werden benoemd. In 1468 werd in het kader van een dergelijke machtsstrijd de stad "getuchtigd" door de Bourgondische hertog Karel de Stoute. Het verzet van de 600 Franchimontezen nam later in de Luikse geschiedschrijving heroïsche vormen aan. Na de verovering van de stad misdroegen de soldaten zich buitensporig, waarbij een kwart van de 20.000 inwoners het leven zou hebben gelaten en de stad grotendeels werd verwoest. Het herstel duurde vele tientallen jaren.
Terwijl in omliggende steden de Reformatie veel aanhang had, wisten de Luikse bisschoppen de hervormingspredikers buiten de stadsmuren te houden. De beeldenstormen van 1566 en 1567 gingen eveneens aan de stad voorbij, maar deze bereikten wel onder meer Hasselt en Maastricht; bisschop Gerard van Groesbeek liet opstanden in deze steden en in Maaseik hardhandig neerslaan. In het najaar van 1568 belegerde Willem van Oranje Luik drie dagen lang zonder succes; zijn troepen plunderden het Luikse platteland. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog trachtten de bisschoppen van Luik neutraal te blijven tussen de strijdende partijen.
Luikse pistolen, 17e eeuw (Grand Curtius)
Luik had zich vanaf de 16e eeuw ontwikkeld tot een belangrijk centrum van metaalindustrie, met name van wapenindustrie en -handel. Een groot deel van de wapens waarmee in de Tachtigjarige Oorlog strijd werd geleverd, kwam uit Luik. Rijk geworden ondernemers als Jean de Corte (1551-1628) bouwden hun stadspaleizen langs de Maas of elders in de stad (zie Palais Curtius). Het bisschoppelijk paleis en andere gebouwen werden vernieuwd in de stijl van de Luikse renaissance. In de 17e, en meer nog in 18e eeuw bloeiden de kunsten (zie: Luikse barok).
Luik in 1775 voor de grote expansie. De oude waterlopen zijn nog zichtbaar
In augustus 1789, een maand na de Franse Revolutie, vond de Luikse Omwenteling plaats, waarbij de prins-bisschop werd verdreven. De Luikse Republiek hield slechts stand tot 1795, waarna de stad werd ingelijfd bij Frankrijk. In 1794 verwoestten Luikse burgers samen met Franse revolutionairen, de gotische Sint-Lambertuskathedraal, het gehate symbool van het ancien régime. De lege plaats daarvan vormt de huidige place Saint-Lambert. Bij het herstel van het bisdom in het begin van de 19e eeuw werd de Sint-Pauluskerk verheven tot kathedraal.
Luikse steenkolenmijn in 1812
De Universiteit van Luik (Université de Liège, afgekort: ULg) werd in 1817 gesticht ten tijde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder koning Willem I. In de 19e en begin 20e eeuw was Luik en omgeving een belangrijk centrum van mijnbouw en staalindustrie, waardoor de stad tot grote welvaart kwam, wat nog te zien is aan de vele deftige herenhuizen uit die periode. In de eerste helft van de 20e eeuw werden in de stad drie wereldtentoonstellingen georganiseerd: die van 1905 en 1930 en de Exposition internationale de la technique de l'eau de 1939. In 1887 werd begonnen met de aanleg van de forten rond Luik. De slag om Luik, de eerste veldslag van de Eerste Wereldoorlog, speelde zich van 5 tot en met 15 augustus 1914 af in de fortengordel rondom Luik. De stad lag op de Duitse aanvalsroute door België naar Frankrijk. Weinigen verwachtten dat België tegenover de aanzienlijke Duitse militaire overmacht weerstand zou bieden en om die reden trok het taaie verzet van de Luikse forten wereldwijde aandacht. De Engelse krant The Times schreef: "België heeft zich onsterfelijke roem verworven door het geloof in de onoverwinnelijkheid van de Duitse legers te verpletteren." De Franse regering onderscheidde de stad Luik met het Grootkruis van het Legioen van Eer. Het verzet van de Luikse forten vertraagde de Duitse opmars en beïnvloedde daardoor waarschijnlijk het verloop van de oorlog. Tijdens deze veldslag was Luik ook de eerste stad ter wereld die vanuit de lucht werd gebombardeerd (door een Duitse zeppelin). Ook in de Tweede Wereldoorlog vonden in en nabij Luik hevige gevechten plaats.
De economische malaise van de periode na de Tweede Wereldoorlog was het gevolg van het afgenomen belang van mijnbouw en staalindustrie, de verouderde fabrieken die niet konden concurreren met nieuwe industriegebieden, en de kloof tussen de weinig flexibele vakbonden en werkgevers. Een dieptepunt vormde de algemene staking in de winter van 1960-61. De jarenlange economische teruggang is in de omgeving van Luik zichtbaar in de vorm van verlaten fabriekscomplexen en vervallen arbeidersbuurten. Het centrum van de stad, decennialang geplaagd door leegstand en mislukte megalomane projecten, is opgeknapt, waardoor de stad een toenemend aantal toeristen trekt. Symbolen van de 'herboren' stad zijn het futuristische station Luik-Guillemins, het sterk uitgebreide museum Grand Curtius, de vernieuwde Luikse Opera en de schouwburg Théâtre de Liège. Op 27 januari 2010 kwamen veertien mensen om toen na een hevige gasexplosie een tweetal appartementengebouwen in de rue Léopold instortten. Op 13 december 2011 werd op de place Saint-Lambert een bloedbad aangericht door een vervroegd vrijgelaten crimineel (zie: aanslag in Luik). Er vielen zes doden, inclusief de dader zelf, en 125 gewonden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb