Foto's Vlissingen

Vlissingen is een populaire toeristische trekpleister in Zeeland. De meeste toeristen komen naar de stad toe om hier heerlijk op de boulevard te paraderen of gezellig op wat te drinken op één van de terrassen aan het Bellamypark. Vlissingen is de perfecte uitvalsbasis voor toeristen die wat meer van Zeeland willen zien. Je kunt namelijk hier de boot nemen naar Zeeuws-Vlaanderen, de stad Middelburg ligt bijna tegen Vlissingen aangegroeid en de Oosterscheldekering ligt op slechts op een kwartiertje rijden. Maar gelukkig heeft Vlissingen zelf ook meer dan genoeg te bieden. Zo zijn er meerdere musea te vinden, een groot reptielenhuis en de grootste piratenspeelwereld van Nederland. Deze piratenplaneet beschikt zelfs over een heus kraaiennest dat vijfenzestig meter hoog is. In en om de stad zijn er opvallend veel kunstwerken te vinden, van oude statige beelden van zeehelden tot moderne vormgegeven sanseveria’s.

 

De boulevard van Vlissingen
De boulevard van Vlissingen is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Vlissingen. Vanaf de boulevard heb je een prachtig uitzicht over de Westerschelde en het Badstrand. Aan de boulevard bevinden zich enkele hotels en meerdere restaurants. Sommige van deze restaurants hebben een terras op de boulevard. De boulevard van Vlissingen is in drie stukken onderverdeeld. De Bankert boulevard, de Evertsen Boulevard en de Ruyter boulevard alle drie vernoemd naar Nederlandse zeehelden. Op de boulevard staat de Gevangentoren deze toren was vroeger onderdeel van de Westpoort. Een van de oude stadspoorten van Vlissingen. Het enige minpuntje van de Boulevard van Vlissingen is dat er auto’s overheen mogen rijden.

 

Zeeuws maritiem muZeeum
Het Zeeuws maritiem muZeeum is een museum in het centrum van Vlissingen aan de Nieuwedijk. Vlissingen staat al vele jaren bekend als het maritiem bolwerk van Zeeland. Het is daarom ook niet zo gek dat het Zeeuws maritiem muZeeum hier gevestigd zit. Het museum is voorgekomen uit het Stedelijk museum van Vlissingen. Het museum zit gevestigd in een aantal oude panden die met elkaar verbonden worden door en nieuwbouwcomplex. Een deel van het museum is gevestigd in het Lampsinshuis een voormalig stadspaleis in Vlissingen. In het museum is een leuke afwisselde collectie over het maritieme verleden van Vlissingen te vinden. Naast het museum zit brasserie „de Gecroonde Liefde”.

 

Kunstroutes
Er kunnen in Vlissingen meerdere kunstroutes gefietst en gewandeld worden. Deze routes nemen je mee langs de verschillende kunstwerken in en rond de stad. De wandelroute is ongeveer vier kilometer lang en neemt je mee langs de groene boulevard, het Bellamypark en andere plaatsen waar de kunstwerken in de stad verscholen staan. De fietsroutes verschillen er qua lengte de kortste is acht kilometer lang en de langste zeventien. Je komt tijdens deze fietstochten onder andere langs het Landingsmonument, het standbeeld van Michiel de Ruyter, de Bruid, de zeevaartscholier, en het Betje Wolff monument. De verschillende routes zijn te verkrijgen bij de VVV van Vlissingen.

 

Michiel de Ruyter
Michiel de Ruyter is één van de grootste zeehelden die Nederland ooit gekend heeft. Hij dankt zijn bekendheid voornamelijk aan de overwinningen die hij behaalde in de oorlog tegen de Engelsen en het verslaan van meerdere piraten in de Oostzee. Deze beroemde zeeheld is geboren en getogen in Vlissingen In de Sint-Jacobs kerk van Vlissingen is hij gedoopt en getrouwd. Hij wordt op meerdere manieren geëerd in zijn geboortestad. Zo staat op het keizersbolwerk een standbeeld van hem, is een deel van de boulevard, de jachthaven en een plein naar hem vernoemd en wordt om de zoveel jaar het evenement „Sail de Ruyter” hier georganiseerd.

 

Film by the Sea
Film By the Sea is een groots filmfestival dat jaarlijks in Vlissingen gehouden wordt. Tijdens dit festival komen veel Nederlandse maar ook buitenlands filmsterren naar de stad toe voor de vele premières die er tijdens dit festival zijn. Tijdens het festival is er altijd extra aandacht voor boekverfilmingen. Tijdens het festival wordt namelijk de winnaar van de Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie bekendgemaakt. Naast het festival is „Film by the Sea” ook een stichting die het geheel jaar film vertonen in de bioscoop van Vlissingen en Terneuzen.

 

Het Bellamypark


Het Bellamypark ontstond in 1909 door demping van de Koopmanshaven. De naam van het huidige plein verwijst naar de hier geboren dichter Jacobus Bellamy (12 november 1757, Vlissingen - 11 maart 1786, Utrecht). Zijn bekendste gedicht is Roosje. Dat handelt over een drama aan het strand. Een van de verzen luidt: ,,Zij zinkt, en draait, voor 't laatst, heur hoofd, Stilzwijgend, naar het strand. Doch was, in 't eigen oogenblik, Verzwolgen in het zand!”. 

Bewonder direct na het verlaten van de Beursstraat huis Edenburg op Bellamypark 3. De met rococo-elementen gelardeerde voorgevel is bijna letterlijk om van te snoepen. Veel panden aan het Bellamypark zijn kleurrijk beschilderd en dat geeft het een extra feestelijk aanzien. Van de vele monumentale panden zijn vermeldenswaard: het uit 1624 stammende huis "DE T IS IN HET OUDE HERDT" met afbeelding van een hert op nummer 13, het deels 16e eeuwse huis met trapgevel op nummer 15 en het neoclassicistische 19e eeuwse juweel van een woning op nummer 39, dat de naam Den Gouden Nagel draagt.

Fontein Betje Wolff en Aagje DekenDe fontein in het plantsoen is opgericht ter nagedachtenis aan de schrijfsters Betje Wolff (24 juli 1738, Vlissingen - 5 november 1804, Den Haag) en Aagje Deken (10 december 1741, Amstelveen - 14 november 1804, Den Haag). Van beider hand was "Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart", een uit 175 brieven bestaande roman, waarin de benepen dubbelzinnige moraal uit de 18e eeuw op de korrel wordt genomen. Het verhaal draait om een levenslustige jongedame die in de val dreigt te lopen van een man met slechte bedoelingen. De zuil in de vijver van de fontein bevat een plaquette. Daarop staat: ,,Nationale hulde aan Elisabeth Wolff geb. Bekker en Agatha Deken 24 juli 1884 Vlissingen” en de afbeeldingen van de schrijfsters. Bovenop is een schaal met leeuwenkoppen.

Oranjemolen

De Oranjemolen is een korenmolen en voormalige pelmolen aan de Oranjedijk in Vlissingen, in de Nederlandse provincie Zeeland. Door zijn ligging is deze molen zowel een goede windvanger als een blikvanger. Het is een stellingmolen die in 1699 is beschreven, en dus eerder gebouwd moet zijn. Sinds 1968 is de molen eigendom van de gemeente Vlissingen. Hij is gedekt met dakleer en heeft een vlucht van 24,50/24,60 meter. Sinds 2014 is de molen maalvaardig, en wordt nog gebruikt om op vrijwillige basis graan te malen. Van de 23 stadsmolens in Vlissingen is de Oranjemolen als enige overgebleven. Het is de dichtst bij zee staande molen van Nederland. Diverse malen heeft de molen te lijden gehad aan oorlogsgeweld. Een kogel afkomstig van de Engelse vloot in 1809 zou zich nog in de zuidwestkant van de molenmuur bevinden. Ook zijn nog sporen van de Tweede Wereldoorlog te vinden - de geallieerden landden in 1944 nabij de molen.

In 2000 moest de Oranjedijk met twee meter worden verhoogd. Daarom is de scheve molen (700 ton) recht gezet en twee meter omhoog gevijzeld met behulp van paalfunderingen, en in 2002 vond een omvangrijke restauratie plaats.

 

Gevangentoren

Dit is het laatste overblijfsel van de tussen 1485 en 1489 gebouwde Westpoort. Nadat de stad in 1563 uitbreidde verloor het vestingwerk zijn oorspronkelijke functie. Vanaf 1610 diende het complex als stadsgevangenis. Bij de beschieting tijdens de Engelse invasie van 1809 liep het complex zware schade op. In 1811 ging de poort grotendeels tegen de vlakte en bleef de alleen de toren staan. Die kreeg in dat jaar een zwaar versterkt koepelgewelf. Zodoende duiden mensen uit de streek de toren nog altijd aan als ‘de bomvrije’. Het bouwwerk dreigde in het laatste kwart van de 19e eeuw tegen de vlakte te gaan, maar het groeiend Oude situatie in Atlas Schoemaker . Bron: Koninklijke Bibliotheek maatschappelijk draagvlak voor monumentenzorg voorkwam dat. Na de Ramp van 1953, die leidde tot het versterken van de zeewering, dreigde opnieuw de slopershamer. Dat stuitte op hevig verzet bij het stadsbestuur. In plaats van afbraak volgde herstel, waarbij een verdieping aan de toren is toegevoegd. De toren kreeg een nieuwe toegang naar de boulevard. Het complex doet dienst als restaurant. De nok is te huur als suite. Wanneer je ’s morgens ontwaakt kijk je vanaf je bed door de patrijspoorten uit over de Westerschelde. Klik hier voor horecabedrijf. Klik hier voor meer over de geschiedenis van de toren. 

Bezoek onze website Ons Boeregoed

De invasie op Walcheren november 1944

loodsdiensten